Potrzebuje rozwiazania tych rownan na juz !
ona ona: Rozwiąż równania nie obliczając delty :
a) 16x² − 25 = 0
b) 6x² = −2x
c) x²− 6x + 9 = 0
d) (7x − 3)² = 81
e) 1 − 9x² = 0
f) x = −5x²
g) 4x² = 12x − 9
h) (2x − 5)² = 36
14 lis 12:56
aa: a (4x−5)(4x+5)=0
x1=54 x2=−54
14 lis 12:59
aa: b
2x(3x+1)=0
x1=0 x2=−13
14 lis 13:00
aa: c
x2−3x−3x+9=0
x(x−3)−3(x−3)=0
(x−3)(x−3)=0 x1/2=3
14 lis 13:03
aa: itd teraz juz wiesz co masz robić
14 lis 13:03
ona ona: ale nie chodzi mi o same odpowiedzi tylko rozwiazania, KROK PO KROKU MA BYC ZROBIONE a nie
umiem
14 lis 13:04
aa: no przecież te trzy przykłady masz krok po kroku
14 lis 13:07
ona ona: no wlasnie nie

skąd mam niby wiedziec skad mi sie wziął x
1 lub x
2 ?
i co potem nagle w c zrobilo sie z x i 3 skoro zniklo nie wiadomo gdzie ?
14 lis 13:09
aa: tu tylko korzystasz ze wzorów skróconego mnożenia
w a poszczególny nawiast przyrównujesz do 0
w c w 3−ciej linii wyciągnęłam (x−3) przed nawias
14 lis 13:22
anita: a2−b2=(a+b)(a−b)
16x2−25=(4x+5)(4x−5)
przykłąd e tez ten wzór
1−9x2=(1+3x){1−3x)
14 lis 14:04