Wyznacz monotoniczność ciągu.
Agata: an=n2+sin(n)
14 lis 12:47
Agata: i o ile prostsze zadania z wyznaczaniem monotoniczności nie stanowią problemu, to tego
kompletnie nie potrafię ruszyć.
14 lis 12:48
sushi_ gg6397228:
liczysz tak samo an+1− an=..
14 lis 13:13
Agata: czyli:
n2 + 2n + 1 + sin(n+1) − (n2+sin(n)) = 2n + 1 + sin(n+1) − sin(n)
i co dalej?
mogę już określić czy jest to większe lub mniejsze od zera czy liczyć dalej?
14 lis 13:24
sushi_ gg6397228:
trzeba zauwazyc ze dla n=1,2,3,4,5,6,... sinus kata jest zawsze <−1, 1>
wiec wtedy 2n+1 + sinus(n+1) − sin (n) > 2n −1 >0 czyli ciag rosnacy
14 lis 13:30
Agata: okej już wszystko wiem, dziękuje bardzo
14 lis 13:37
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
14 lis 13:40