prosze o pomoc
Anula: 1. Zbiór Df jest dziedziną funkcji f(x)= √-x2+2x+15, zaś Dg jest dziedziną funkcji
g(x)= 1 : √2x-4
Wyznacz zbiór Df - Dg
2. w partii 60tys. detali 3% stanowią detale wadliwe. Ile wadliwych detali należy usunąć,
aby w pozostałych było mniej niż 2% detali wadliwych.
3. Dane są liczby a i b. Sprawdź czy ich suma jest liczbą wymierną jeżeli a = 7 : √5 -
4
b = 35 : 11√5
(a i b są zapisane w postaci ułamka)
4. Zapisz dany zbiór w postaci sumy przedziałów: A = {x (należy) R : | |x-5| -7| <1 }
5. dane są punkty A (-2;-3) B (6;11). Punkt B należy do prostej o równaniu y = -1/3x +13.
Wyznacz punkt C należący do tej prostej aby kąt ACB miał miarę 90 stopni., Sprawdź czy
czworokąt o kolejnych wierzchołkach ABCD można wpisać okrąg jeśli D (-17;2).
bardzo proszę o pomoc.
17 mar 17:28
Krzysiek: 1. Df: -x2+2x+15≥0
Δ=b2-4ac=64 √Δ=8
x1=(-b-√Δ)/2a=5 x2=(-b+√Δ)/2a=-3
Df: x∈<-3;5>
Dg: 2x-4≥0
x≥2
Df-Dg=<-3;2)
17 mar 18:11