suma ciągu
Ania: Oblicz sumę ciągu 12 + 22 + ... + n2
14 lis 12:02
14 lis 12:32
Ania: jak to policzyłeś?
14 lis 12:45
Vax: ∑
i=1n i
3 + (n+1)
3 = ∑
i=1n+1 i
3 = 1 + ∑
i=1n (i+1)
3 = 1 + ∑
i=1n
(i
3+3i
2+3i+1) = 1 + ∑
i=1n i
3 + 3∑
i=1ni
2 + 3∑
i=1ni + ∑
i=1n1 = 1 +
| | 3n(n+1) | |
∑i=1ni3 + 3∑i=1ni2 + |
| +n |
| | 2 | |
⇔
| | 3n(n+1) | | n(n+1)(2n+1) | |
3∑i=1ni2 = (n+1)3 − |
| −n−1 = |
| ⇔ |
| | 2 | | 2 | |
14 lis 13:10
AS: A może mniej uczenie − tak na prosty chłopski rozum
Potrzebny będzie wzór na sumę 1 + 2 + 3 + ... + n = 1/2 n(n + 1)
Korzystamy z tożsamości
(x + 1)
3 − x
3 = 3 x
2 + 3 x + 1
Dla x = 1,2,3,... ,n otrzymujemy
2
3 − 1
3 = 3*1
2 + 3*1 + 1
3
3 − 2
3 = 3*2
2 + 3*2 + 1
4
3 − 3
3 = 3*3
2 + 3*3 + 1
===================
(n + 1)
3 − n
3 = 3 n
2 + 3 n + 1
Stronami dodajemy
(n + 1)
3 − 1
3 = 3 *(1
2 + 2
2 + ... + n
2) + 3*(1 + 2 +...+ n) + n
(n + 1)
3 − 1
3 = 3*S + 3*n/2(n + 1) + n
n
3 + 3 n
2 + 3 n + 1 − 1 = 3 S + 3/2n
2 + 3/2 n + n |*2
2 n
3 + 6 n
2 + 6 n = 6 S + 3 n
2 + 3 n + 2 n
6S = 2 n
3 + 3 n
2 + n
| | 1 | |
S = |
| n (n + 1) (2 n + 1) |
| | 6 | |
14 lis 15:29
Vax: To jest identyczna metoda.
14 lis 16:10
AS: Ojej, zgadzam się ale wydaje mi się trochę bardziej przejrzysta.
Nie wiem na jakim etapie zdobywania wiedzy jest Pani Ania.
14 lis 16:16
Kaki: Jak Ty to stronami dodałeś ? Nagle zamiast n wskakuje 1 w działaniu po sformułowaniu "stronami
dodajemy"
6 lis 17:08