Pochodna z e
Magda: Dlaczego pochodna z 3e3x−3=9e3x
wiem że pochodna z liczby całkowitej to a'=0
a z xa'=axa−1 dlaczego tu z tego nie korzystamy?
lub z tego że ex'=ex?
czy jest moze błąd w książce?
rownież zastanawiam się nad pochodną e−x
14 lis 11:47
gwiazda: Bo pochodna zewnetrzna musisz zrobic z 3x jest 3 wiec masz 3*3 e
3x −0 rozumiesz?a e
−x to
wiesz ile bedzie sproboj sama
14 lis 11:50
sushi_ gg6397228:
tutaj masz funkcje zlozona
e3x==> pochodna e3x * (3x)'= 3*e3x
[a* f(x)]' = a* [f(x)]'=...
14 lis 11:50
Magda: aaaa ok

czyli pochodna z e
−x= e
−x*(−1)=−e
−x
ale dobrze! Dzieki
14 lis 11:54
gwiazda: tak dobrze.
14 lis 11:55