trygonometria
stokrotka: dla jakich wartosci parametru m e R ma rownanie:
m
2(1−sinx)−4m+sinx+1=0 ma rozwiazania
14 lis 11:02
sushi_ gg6397228:
rozwiazanie Δ≥0
14 lis 11:06
sushi_ gg6397228:
nie doczytalem, zamiast sinusa wstaw sobie t i masz zwykle rownanie liniowe
pamietaj −1≤ t ≤ 1
14 lis 11:09
stokrotka: dalej bd miec m2..
14 lis 11:14
stokrotka: nie rozumiem, pokazesz mi na tym przykladzie
14 lis 11:19
sushi_ gg6397228:
najpier poprzemnazaj po lewej stronie i zrob porzadek wyrazu z sinusem "t " na jedna strone,
reszta na druga strone−−> zapisz obliczenia
14 lis 11:21
stokrotka: m2−tm2−4m+t+1=0
14 lis 11:30
∫: m2(1 − t) − 4m + t + 1 = 0
Δ = (−4)2 − 4 * (1−t)*(1+t)
Δ = 16 − (4 *1 − 4*t2)
Δ = 16 − 4 + 4t2
Δ = 12 + 4t2
Δ ma być większa/ równa od 0, więc
0 ≤ 12 + 4t2
0 ≤ 3 + t2
Δ zawsze będzie dodatnia, dlatego m należy do R
14 lis 11:31
sushi_ gg6397228:
i robimy porzadki
m2−4m+1 = tm2−t
m2−4m+1 = t *(m2−1)
zalozenie m ≠ + −1
t= ....
i potem −1 ≤ t ≤1 −−. rozwiazac nierownosci dwie i czesc wspolna
14 lis 11:33
stokrotka: skad sie wzielo: m
2−4m+1= tm
2 −t
14 lis 12:11
stokrotka: ok , juz widze skad
14 lis 12:12
stokrotka: czyli:
m
2+1≤m
2−4m+1
2m(m−2)≥0
m∊(−
∞,0> u <2<+
∞)
m
2−4m+1≤m
2−1
−4m≤−2
4m≥2
m≥1/2
dobrze
14 lis 12:27
sushi_ gg6397228:
tak nie mozna robic
potem wspolny mianownik
| | W | |
dostaniesz |
| ≥0 <==> W*G ≥0 potem miejsca zerowe i parabolka |
| | G | |
14 lis 13:16
14 lis 13:19
stokrotka: dziekuje

wyszlo zgodnie z wynikiem w ksiazce
14 lis 13:24
anita: próbuje tez robić to zadanie,mozesz podac prawidłowy wynik ?
14 lis 13:59
14 lis 14:10
anita: dziekuję
14 lis 14:36