Pomużcie we wszystkich zadaniach aandrzej5 dziękuję z góry.
aandrzej5: W trójkącie ABC wyznacz wektor środkowej CD oraz współrzędne punktu M−środka ciężkości tego
trójkąta,gdy
A=(−6;2
B=(4;3)
C=(−1;2)
14 lis 10:49
Aga: Zdaje się , że jest gotowy wzór na środek ciężkości, jeśli ktoś potwierdzi, to mogę podać.
Tymczasem można zrobić tak.
Wyznaczyć środki dwóch boków
np.Środek AB ozn D ,Obliczyć współrzędne wektora CD
Napisać równanie środkowej CD, czyli prostej przechodzącej przez dwa punkty.
Środek BC ozn. przez E , napisać równanie środkowej.
Punkt przecięcia środkowych to środek ciężkości (rozwiązać układ z tych środkowych)
14 lis 14:29