Prosta pochodna
Natalia: Ile wynosi pochodna e−x2 . Z jakiego wzoru to liczycie i dlaczego? Nie moge znalezc na to
pytanie odp prosze o wytlumaczenie.
14 lis 10:18
wik: Pochodzna funkcji zlozonej
e−x2' = − 2x e−x2
14 lis 10:22
aa: v=−x2 V`=−2x
u=ev u`=ev=e−x2
y`=V` * u`= −2xe−x2
14 lis 10:24
aa: to pochodna fun. złożonej , musisz wymnożyć pochodną fun. wewnętrznej i pochodną fun.
zewnętrznej, dla ułatwienia masz to rozpisane j.w.
14 lis 10:26
Natalia: pochodna z −x2=−2x
to potega e=−2x
i wzór pochodna z ex=ex
takze nie rozumiem dlaczego wam tak wyszlo
14 lis 10:27
aa: pierw pochodne fun. wew.
v=−x2 V`=−2x
14 lis 10:29
aa: potem zew.
u=ev u`=ev=e−x2
14 lis 10:30
Natalia: no to obliczam pochodna funkcji wewnetrznej i potem trzeba wymnozyc przez e−x2. Skad w
ogole mam widziec ze jest to pochodna funkcji zlozonej?
14 lis 10:32
aa: no bo nie jest to żadna z fun elementarnych, prościej "bo nie ma na to woru"
14 lis 10:33
aa: "wzoru"
14 lis 10:34
Natalia: hmm no to skoro juz mecze tak tymi pytaniami to jeszcze mam jedno

to mam wzor e
x i jeżeli
jest cos juz przy x to trzeba juz liczyc pochodna funkcji zlozonej? co jesli bylby to e
−x
albo e
−2x czy tylko jesli jest to x do jakiejs potegi typu jak w tym zadaniu?
14 lis 10:40
aa: jak już "się wyćwiczysz" to nie musisz tego rozpisywać bo od razu to zauważysz ale generalnie
tak samo trzeba liczyć pochodną fun. wew.
y=e−x
v=−x v`=−1
u=ev u`=ev
y`=−e−x
14 lis 10:42
aa: warto nauczyć się metody rozpisywania bo przy baaaaaardzo złożonych fun. jest dużo łatwiej
14 lis 10:45
Natalia: Ok zaraz to sobie wszystko na spokojnie przeczytam i sprobuje zrozumiec

dziekuje bardzo za
pomoc
14 lis 10:49
Natalia: a to co ty pisales to jest wlasnie ta metoda rozpisywania?
14 lis 10:50
aa: no tak
14 lis 10:53
Jan Maciejko: 3√x+3√x
17 mar 22:16