sprawdż metodą zero-jedynkowa
aandrzej5: ∼(p∧φ)⇔(∼p⋁∼φ)
14 lis 10:18
wik: zakladam, ze lewa strona jest falsz, to p 1 i q 1
prawa 0 lub 0 takze falsz, wiec rownowaznosc prawdziwa
14 lis 10:24
Jolanta: p q pnq ≈(pnq) ≈p ≈q (≈pv≈q)
1 1 1 0 0 0 0
1 0 0 1 0 1 1
0 1.........................................................
0 0.........................................................
pnq to mnożenie jeżeli p lub q =0 wynik 0
≈ przeciwne (nie umiem 1 zrobić) pnq=1 to ≈pnq=0
pvq to dodawanie =0 jeżeli i p i g sa równe 0
zrób te 2
14 lis 11:10
Jolanta: oj przesunęło sie
p q pnq ≈(png) ≈p ≈q (≈pv≈q)
1 1 1 0 0 0 0
1 0 0 1 0 1 1
0 1
0 0
14 lis 11:14
wik: w formie skroconej nie trzeba robic calej tabelki
14 lis 11:55
Jolanta: polecenie: sprawdz metoda zero jedynkowa to jak ?
14 lis 11:57
Aga: Tutaj trzeba całą tabelkę , bo to jest tautologia. Prawo De Morgana.Na końcu wychodzi 1
14 lis 12:02
wik: Forma skrocona tez polega na 0 i 1 , tylko w jednym wierszyku...malo kto tak teraz naucza...
14 lis 12:05
Jolanta: brakuje ostatniej rubryki ≈(pnq) ⇔(≈pv≈q) i wyjaśnienia ale nie chce mi sie pisac jak ktos nie
interesuje sie tematem
14 lis 12:12
Aga: Masz rację Jolu, ktoś ogląda telewizję lub siedzi na gg , a tu mu się samo zadanie rozwiązuje.
14 lis 12:20