matematykaszkolna.pl
Studia. Reguła de L’Hospitala Stefan: Dlaczego lim x→0+ xsinx =lim x→0+ elnxsinx=lim x→0+ esinx*lnx wynik ostateczny to 1 ale kompletnie nie wiem dlaczego nagle się pojawiło e i te dalsze rozwiazania... Dopiero czytam regułe de L’Hospitala. I sama ją przerabiam przed ćw (wykład mam po ćw). Pomocy
14 lis 08:44
gwiazda: Bo e to takie podstawienie przy pochodnych również stosowane i dobrze dalej. No reguła ta mówi o liczeniu pochodnych jak się ma 00 i wtedy stosujesz ta metodę emotka
14 lis 08:48
Stefan: Przepraszam, że zadaje banalne pytania ale to dla mnie kompletna nowość: Kiedy mogę podstawić e? i jak mogę podstawić to e?
14 lis 08:51
gwiazda: jeśli masz np sinxcosx to podstawiasz właśnie e ,albo tak jak na zajęciach imasz e0 to jest 1 , bo sin 0.
14 lis 08:54
Stefan: Zadanie 1.WyraŜenia nieoznaczone. Twierdzenie de L’Hospitala.
 0  
Sprawdź, czy: (

i

)
 0  
 ex − e−x 
lim x→0

=2
 x 
to sprawdzam czy granica powyzszego rownania dazy w liczniku i mianowniku do 0 lub ? i wtedy moglabym wykorzystac ta regule?
14 lis 08:57
Stefan: aha czyli jak mam np 00 lub ? ok to rozumiem emotka
14 lis 08:58
gwiazda: Jeśli masz tak jak wyzej 00 to musisz zamieniać tak jak wyżej wtedy mozesz krozystac z tej reguły emotka
14 lis 09:01
Stefan: ok emotka rozumiem a to jeszcze wyzej zadanie to tylko sprawdzam jaka granice przyjmuje rownanie?
14 lis 09:03
gwiazda: Tak musisz podstawiac czy masz symbol nieoznaczonosci jesli tak to korzystac z tej reguly , potem jesli zrobisz raz podstawiasz dalej czy masz symbol nieoznaczonosci az wyjdzie np liczba lub liczba przez symbol nieoznaczonosci.
14 lis 09:05
Stefan: Dziękuję bardzo za pomoc!emotka
14 lis 09:08
gwiazda: Wszystko juz wiesz?emotka
14 lis 09:09
Stefan: chyba tak emotka
14 lis 09:30
gwiazda: to dobrze emotka
14 lis 09:32