usun niewymiernosc
wik: Usun niewymiernosc z mianownika...
1
____________
3
3 √2 − √2
14 lis 07:56
Jolanta: co jest w mianowniku ? ta 3 to co to ,pierwiastek 3√2
14 lis 08:18
wik: tak 3pierwiatki kwadratowe − pierwiastek 3 stopnia z 2
14 lis 08:40
AS:
| 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| = |
| 3 √2 − 3√2 | | 3 6√8 − 6√4 | | 6√4 (3 6√2 − 1) | |
| 3 6√2 + 1 | | 3 6√2 + 1 | |
| = |
| |
| 3√2 (3 6√4 − 1) | | 3√2 (3 3√2 − 1) | |
Teraz bym rozszerzył licznik i mianownik kolejno przez
3√4
i przez wielomian typu a
2 + a*b + b
2 by nawias stał się wymierny
14 lis 11:35
AS: Podaję wynik rozszerzenia
| 1 | | 1 + 3 3√2 + 9 3√4 | |
| = |
| |
| 3 3√2 − 1 | | 53 | |
14 lis 11:40
wik: dzieki AS
14 lis 11:47