Planimetria - obliczanie objętości i pola całkowitego
Mateusz: Witam,
Opuściłem kilka lekcji matematyki i mam teraz problem z wykonaniem dwóch zadan:
1) Pole powierzchni bocznej graniastosłupa prawidłowego trójkątnego wynosi 12√3 cm2. Oblicz
objętość i pole całości wiedząc, że przekątna ściany bocznej tworzy z wysokością
graniastosłupa kąt 60 stopni.
2) W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź podstawy ma długość a i jest 2 razy krótsza
od krawędzi bocznej. Wyznacz pole całkowite, objętość i cosinus kąta między przekątną ściany
bocznej a sąsiednią ścianą boczną.
Co do zadania pierwszego to utknąłem zaraz po wyliczeniu pola pojedynczej ściany bocznej (czyli
praktycznie zaraz po starcie).
To co mam wygląda następująco:
Ppb = 12√3cm2
Pb = Ppb:3 = 4√3cm2
Narysowany prostokąt dzielę na dwa trójkąty prostokątne, ale niestety tutaj grzęznę.
Prosiłbym o "łopatologię" przy tłumaczeniu bo jestem uczniem bardziej dwójkowym niż trójkowym.
Pomocy.
14 lis 00:32
Mateusz:

Wiem, że na 100% trzeba tu użyć funkcji trygonometrycznych jednak co z tego, jak nie wiem co
dalej?
14 lis 00:45
Godzio:
P
b = 3* ah = 12
√3 ⇒ 3a
2 = 36 ⇒ a = 2
√3
| | a2√3 | | 12√3 | | 6 | |
V = |
| * h = |
| * |
| = 6√3 |
| | 4 | | 4 | | 3 | |
heh, i pomyśleć że nie jestem w stanie pisać
14 lis 01:09
Mateusz: Możesz nazwać mnie kretynem ale na nic zda się Twoje rozwiązanie bez wyjaśnień...
14 lis 06:38