matematykaszkolna.pl
Planimetria - obliczanie objętości i pola całkowitego Mateusz: Witam, Opuściłem kilka lekcji matematyki i mam teraz problem z wykonaniem dwóch zadan: 1) Pole powierzchni bocznej graniastosłupa prawidłowego trójkątnego wynosi 123 cm2. Oblicz objętość i pole całości wiedząc, że przekątna ściany bocznej tworzy z wysokością graniastosłupa kąt 60 stopni. 2) W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź podstawy ma długość a i jest 2 razy krótsza od krawędzi bocznej. Wyznacz pole całkowite, objętość i cosinus kąta między przekątną ściany bocznej a sąsiednią ścianą boczną. Co do zadania pierwszego to utknąłem zaraz po wyliczeniu pola pojedynczej ściany bocznej (czyli praktycznie zaraz po starcie). To co mam wygląda następująco: Ppb = 123cm2 Pb = Ppb:3 = 43cm2 Narysowany prostokąt dzielę na dwa trójkąty prostokątne, ale niestety tutaj grzęznę. Prosiłbym o "łopatologię" przy tłumaczeniu bo jestem uczniem bardziej dwójkowym niż trójkowym. Pomocy.
14 lis 00:32
Mateusz: rysunekWiem, że na 100% trzeba tu użyć funkcji trygonometrycznych jednak co z tego, jak nie wiem co dalej?
14 lis 00:45
Godzio:
 a3 
h =

3 
Pb = 3* ah = 123 ⇒ 3a2 = 36 ⇒ a = 23
 a23 123 6 
V =

* h =

*

= 63
 4 4 3 
heh, i pomyśleć że nie jestem w stanie pisać
14 lis 01:09
Mateusz: Możesz nazwać mnie kretynem ale na nic zda się Twoje rozwiązanie bez wyjaśnień...
14 lis 06:38