Oblicz długości
Aguska: Jakie długłości mają przekątne podstawy w graniastosłupie prawidłowym sześciokątnymo
krawędzi podstawy długisci 7cm. ?
17 mar 16:48
Mickej: narysuj sobie szesciokąt foremny i zobaczysz że jest to 6 trujkątów równobocznych
złożonych w jedną figure a przekątne wyliczysz na podstawie tych trójkątów
17 mar 16:55
Eta:
Witam!
Tak jak radzi Mickej!
zauważysz ,że dłuższe przekątne mają:
długość 2a
a krótsze ; 2*a√3 / 2 bo hΔrównob. = ap{3] /2
17 mar 16:58
Eta:
oczywiście "chochlik"

h
Δrównob. = a
√3 /2
17 mar 17:02
Aguska: Ajj... dziekuje
17 mar 17:19
Aguska: nie rozumiem juz was

narysowałam szeciakat no i podstawe i jak to obliczyc ?
17 mar 17:28
Eta:
Narysuj dłuższe przekatne!
co zauważysz ?
17 mar 17:30
Aguska: no mam 6 trojkatow
17 mar 17:31
Eta:
Trójkątów równobocznych oczywiście:
więc podaj długość tej dłuższej przekątnej
skoro bok a = 7cm
17 mar 17:34
Aguska: czyli dluższe maja 14
17 mar 17:38
Eta: Świetnie!
teraz narysuj ( kolorem ) jedną z krótszyvch przekątnych
co widzisz?
z jakich odcinków się składa ta krótsza przekątna?
czym są te odcinki wchodzące w skład tej krótszej przekatnej
czekam
17 mar 17:41
Aguska: jest połowa jednego odcinka i wynosi 7 cm
17 mar 17:43
Aguska: sa odcinkiem
17 mar 17:45
Eta:
Aguśka , tak ,ale zauważ ,że ]krótsz przekątna ma długość:
d
k = 2* h
Δrównob.
czyli d
k = 2 * a
√3 / 2 => d
k = 7
√3 cm
i to wszystko

Pozdrawiam!
17 mar 17:49
Aguska: a= 7
2a = 14
h = a√3 / 2
h= 7 √3 /2
h = 7√3
17 mar 17:53
Aguska: ale jedna przakątna ma 7 √3 a druga 14 wiec
17 mar 17:55