|x^2 - 7x + 8| = 2 pomocy miła duszyczko :] !
notChina: |x
2 − 7x + 8| = 2 pomocy! Szukam miłej duszyczki, która rozwiąże to zadanie i wytłumaczy jak
się to dokładnie robi
z góry dziękuję za pomoc
13 lis 23:47
ICSP: |a| = x ⇔ a = x v a = −x
13 lis 23:48
notChina: no tyle też wiem, ale w kwadratowym to chyba jeszcze deltę trzeba użyć ?
14 lis 00:12
ICSP: tak. Dwa razy później przez deltę.
14 lis 00:13
notChina: dobra, na początku robię tak
|x2 − 7x + 8| = 2
Δ= 49 − (4 * 8) = 49 − 32 = 17
√Δ = √17
x1 = (7 − √17 ) / 2 x2 = (7 + √17 ) / 2
no i dalej nie robię, bo wiem, że mi nie wyjdzie skoro w odp. jest : 1 , 2 , 5, 6
co robię źle :< ?
14 lis 00:20
ICSP: najpierw opuśc wartośc bezwzględną.
napisałem już:
|a| = b ⇔ a = b v a = −b
w twoim wypadku a = x2 − 7x + 8
spróbuj jeszcze raz.
14 lis 00:23
notChina: wyszło!
Wielkie dzięki! Na początku nie załapałam
14 lis 00:43