zadania tekstowe z zastosowaniem równań i nierówności
Sookie: hej.

Oto treść zadań;
1.Suma kwadratów trzech kolejnych liczb parzystych wynosi 308. Wyznacz te liczby.
2.Suma kwadratów trzech kolejnych liczy nieparzystych wynosi 155. Wyznacz te liczby.
i w 1. napisałam równanie (2n−2)
2+(2n)
2+(2n+2)
2=308 i wynik ma być −12,−10,−8 lub 8,10,12
2. (2n−1)
2+(2n+1)
2+(2n+3)
2=155, wynik −9,−7,−5 lub 5,7,9.
i problem polega na tym, że wynik nie chce mi wyjść prawidłowy. Bardzo bym prosiła jakby ktoś
mógł mi napisać rozwiązanie krop po kroku.
13 lis 23:01
pomagacz:
najlepiej stworzyć ciąg od pierwszego do trzeciego elementu:
1.
(2n)2 + (2n + 2)2 + (2n + 4)2 = 308
12n2 +24n + 20 = 308
n = −6
n = 4
2.
(2n + 1)2 + (2n + 3)2 + (2n+ 5)2 = 155
12n2 + 36n + 35 = 155
n = −5
n = 2
tak Ci wyszło?
13 lis 23:08
pomagacz:
1.
8, 10, 12
−12, −10, −8
2.
5, 7, 9
−9, −7, −5
jaki jest wynik w odpowiedziach?
jeśli inny to jest on błędny, inaczej nie policzysz
13 lis 23:11
Sookie: tak

dziękuję. i nie wiem właśnie co się dalej robi...
13 lis 23:11
Sookie: tylko za bardzo nie rozumiem skąd się wziął ten wynik?
13 lis 23:12
pomagacz:
jaki wynik?
1. n = −6 lub n = 4 ?
bo masz funkcję kwadratową:
12n
2 +24n + 20 = 308
a to jest parabola:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=12n^2+%2B24n+%2B+20+%3D+308
to są miejsca zerowe tej funkcji, jeśli 308 dasz na lewo oczywiście, powyżej są punkty
przecięcia paraboli (f(x) = 12n
2 +24n + 20) i prostej (g(x) = 308)
13 lis 23:20