Ciąg chyba
J: Turysta w ciągu pierwszej godziny marszu przeszedł 8 km. Z każdą upływającą godziną przemierzał
o 0,5 km mniej. W sumie przeszedł 35 km. Oblicz, ile godzin szedł turysta i ile kilometrów
przeszedł w ciągu ostatniej godziny marszu.
13 lis 22:58
Basia:
a
1 =8
r = 0,5
S
n = 35
a
n = a
1 + (n−1)*r = 8 + 0,5n − 0,5 = 0,5n + 7,5
wylicz n (to jest liczna godzin) i potem odpowiednie a
n
13 lis 23:19
Eta:
@ Basi
pomyłka ...... r= −0,5
13 lis 23:35
Basia:
idę spać; przeczytałam, że "więcej"
13 lis 23:36
Eta:
Można też tak:
8 +7,5 +7+6,5 +6 = 35 km
czyli szedł 5 h i w ostatniej godzinie przeszedł 6 km
13 lis 23:40
Eta:
Basiu .... młoda godzina

.... a Ty do spania ?
To idziemy na ......
13 lis 23:43
olka : jak to dalej zrobić? delta wychodzi ujemna...
2 cze 10:38
olka : pomoze ktos?
2 cze 19:41