PROSZE o POMOC
Weronika: Witam, MOGLIBYŚCIE by mi pomoc w jednym zadniau, w ktorym nalezy obliczyc pochodnie
oto przyklad:
( x2ex +3x−5)' =
13 lis 22:40
sushi_ gg6397228:
wzory znasz na pochodna iloczynu ?
13 lis 22:43
Weronika: mam ale mi nie wychodzi dlatego pytam Was
13 lis 22:44
sushi_ gg6397228:
zapisz swoje odpowiedzi, to sie sprawdzi
13 lis 22:44
Weronika: nie mam odpowiedzi do tego przykladu
13 lis 22:45
sushi_ gg6397228:
mialas zapisac, to co obliczylas, a nie przepisac odpowiedzi z tylu ksaizki
13 lis 22:47
Weronika: = 2x * ex + 3 = dalej nie wiem jak zrobic
13 lis 22:49
sushi_ gg6397228:
(f*g)'= .. −−> nie zastosowalas tego (dobrze jest tylko +3)
13 lis 22:49
Weronika: obliczylam z tego pochodnie
13 lis 22:50
Weronika: to powiedz mi jak to bedzie bo ja nie wiem
13 lis 22:51
sushi_ gg6397228:
jaki jest wzor na pochodna iloczynu

, bo go nie zastosowalas
13 lis 22:52
13 lis 22:53
sushi_ gg6397228:
( x2 * ex +3x−5)' = ( x2 * ex )' + ( 3x)' + ( −5)'= ( x2 * ex )' + 3 + 0 =...
13 lis 22:54
Weronika: eeeeee.....
13 lis 22:55
Mikołaj: Sorka za wtrącenie ale wzór na pochodną iloczynu jest 3
13 lis 22:55
sushi_ gg6397228:
iloczyn−−> jakie to jest dzialanie :
dodawanie,
odejmowanie,
mnozenie czy
dzielenie
13 lis 22:55
Weronika: = 2xex+3 taki bedzie wynik ?
13 lis 22:56
Weronika: nie zauwzylam z etam jest mnozenie a dobry wynik mi wyszedl?
13 lis 22:58
sushi_ gg6397228:
to juz napisalas o 22.49 i bylo źle, wiec po co jeszcze raz to samo
nie dostalem odpowiedzi na post o 22.55
13 lis 23:00
Weronika: no mnozenia logiczne . to jak to dalej trzeba zrobic?
13 lis 23:01
sushi_ gg6397228:
jak masz 2*5 a Ty piszesz 2*5=7 i sie pytasz czy to jest dobry wynik −−> to oczywiste, ze wynik
do BANI
13 lis 23:02
sushi_ gg6397228:
zapisalem o 22.54, co trzeba zrobic oraz juz wiesz jaki zastosowac wzor do pierwszego nawiasu,
aby policzyc pochodna
13 lis 23:03
Weronika: ( x2 * ex +3x−5)' = ( x2 * ex )' + ( 3x)' + ( −5)'= ( x2 * ex )' + 3 + 0 = co dalej, powiesz
mi czy nie?
13 lis 23:03
Weronika: dobra widze ze nie mozesz mi pomoc, tlumacze Ci ze nie wiem jak to obliczyc i ze nie potrafie
zrobic tego do wzoru juz sie nie klopocz
13 lis 23:04
sushi_ gg6397228:
wiec co robisz na studiach, jak nie umiesz podstawic pod wzor
(u*v)'= u ' * v + u* v ' −−> wzor na pochodna iloczynu
13 lis 23:05
pomagacz:
(u * v)' = u' * v + u * v'
u = x
2
v = e
x
teraz wiesz o co wszystkim chodzi?
pochodna z iloczynu:
(u * v)' = u' * v + u * v'
pochodna z ilorazu:
| | u | | u' * v − u * v' | |
( |
| )' = |
| |
| | v | | v2 | |
pochodna z sumy i różnicy:
(u ± v)' = u' ± v'
13 lis 23:14
pomagacz:
Jak nauczysz się wzorów, to wszystko policzysz, nie ma tu nic do myślenia. Matematyka polega na
podstawieniu do wzoru i to wszystko, jesteśmy w takich czasach, że wszystko mamy na tacy
tylko podstawić, nawet kalkulatora nie trzeba
13 lis 23:16
Weronika: tak teraz zorzumialam dziekuje

zrobilam tak: ( x2 * ex +3x−5)' = ( x2 * ex )' + ( 3x)' + (
−5)'= ( x2 * ex )' + 3 + 0 = (x
2)' * e
x + x
2 * (e
x)' +3 = 2x * e
x + x
2 * e
x +3
13 lis 23:29
Weronika: = x2 + 2x + 3 +2ex taki bedzie wynik?
13 lis 23:30
b.: @pomagacz:
> Matematyka polega na podstawieniu do wzoru
nie mogę się z tym zgodzić, ale rozumiem, że tak Ci się napisało po tych przeprawach tutaj
13 lis 23:34
Weronika: dobrze obliczylam ?
13 lis 23:34
Basia:
@pomagacz
na podstawianiu do wzorów to polegają rachunki
matematyka to żadną miarą nie jest
13 lis 23:36
Basia:
udowodnij, że (ex)' = ex
udowodnij, że (lnx)' = 1x
udowodnij, że (fg)' = f'*g + f*g'
to już jest troszkę matematyki (bardzo elementarnej)
13 lis 23:39