Oblicz pole równolegóboku.
Ewcia: W równoległoboku krótsza przekątna ma długość 12 cm i tworzy z jednym z boków kąt 30 stopni a
do drugiego jest prostopadła.Oblicz pole tego równoległoboku.
13 lis 22:17
Maciek: Narysuj go sobie, zaznacz kąty i zauważ, że kąt ostry wynosi 60 st.
13 lis 22:20
Maciek: Równoległobok składa się z dwóch trójkątów prostokątnych
13 lis 22:21
Maciek: Jedna z przyprostokątnych wynosi 12 (naprzeciw jest kąt 60 st.)
13 lis 22:22
Maciek: Najlepiej policzyć sobie drugą przyprostokątną z f. trygonometrycznych
13 lis 22:23
13 lis 22:24
kylo1303:

Pierwszy raz rysuje tutaj wiec jest troche kulawo. Ogolnie kat ostry wynosi 60 stopni, a
rozwarty 120. Powstaje ci 2 trojkaty prostokatne o katach 90,60,30. Dalej juz chyba sobie
poradzisz.
13 lis 22:24
13 lis 22:25
Maciek: x = 4√3
13 lis 22:26
kylo1303: A nie lepiej policzyc pole trojkata prostokatnego i pomnozyc przez 2? Wydaje mi sie ze latwiej.
13 lis 22:27
Maciek: | | 4√3 * 12 | |
Tak więc pole trójkąta prostokątnego wynosi P = |
| |
| | 2 | |
13 lis 22:28
Maciek: No właśnie tak robię
13 lis 22:28
Maciek: czyli pole jednego wyszło P = 24√3
13 lis 22:28
Maciek: Mnożymy razy 2, bo ten równoległobok składa się z takich dwóch
Odp. P = 48√3
13 lis 22:29
Maciek: to tyle, pozdrawiam...
13 lis 22:29
kylo1303: zgadza sie, czyli Pole calosci to 48√3
13 lis 22:33
zosia:

Po co utudniać z polem trójkąta, jak można tak
a=4
√3
P=a*h
P=48
√3
13 lis 22:34