Funkcje
Aaaa: Przesuwając wykres funkcji y=x² o dwie jednostki w prawo otrzymujemy wykres funkcji o wzorze:
A. y=x² + 2
B. y=x² − 2
C. y=(x+2)²
D. y=(x−2)²
Pomocy!
13 lis 21:57
Eta:
D)
13 lis 21:59
Paweł: podstaw sobie za x 0 i pomyśl jak to będzie wyglądało na wykresie
13 lis 21:59
Aaaa: Dlaczego właśnie D?
13 lis 22:00
Eta:
f(x)= (x−2)
2 miejsce zerowe x
o= 2
13 lis 22:06
Jolanta: wiesz co to postac kanoniczna ?
y=(x−2)2
y=(x−p)2 p to wspólrzedna x wierzchołka p=2 przesuniecie o 2 jednostki w prawo od 0
13 lis 22:06