zadanie tekstowe
casper hare: Ania z trzech pierwszych testów uzyskała wynik 33 punkty. Ile punktów musi uzyskać z czwartego
testu, aby średni wynik z testów wzrósł o 2 punkty?
Kolejne ,które mnie przerasta.
13 lis 21:50
ICSP: x = 19
odp. 19 punktów
13 lis 21:56
casper hare: Bardzo dziękuje
Ja zrobiłem to inaczej 33:3=11 2*3+2=8 pk 11+8=19 w każdym razie dziękuje za potwierdzenie
wyniku
13 lis 21:59
pomagacz:
a + b + c = 33
| | a + b + c | | 33 | |
S1 = |
| = |
| = 11 |
| | 3 | | 3 | |
S
2 = 11 + 2 = 13
| | a + b + c + d | |
S2 = |
| = ... |
| | 4 | |
13 lis 21:59
casper hare: pomagacz czyli mam źle ?
13 lis 22:02
zosia: Masz dobrze, ale częściej rozwiązuje się to sposobem ICSP
13 lis 22:05
casper hare: aha
13 lis 22:06
julka: nie że coś ale macie źle
3×33=99= łaczna ilosc z 3 testów
x= ilosc punktów uzyskanych z czwartego testu
[ 99 +x] /4=33+2 /×4
99+x=140
x=140−99=41 punktów musi uzyskac
10 mar 20:48