Granice ciągów - Kolokwium
Łukasz: Obliczyć granicę:
lim (2−3n7−3n)5n+2 − n do nieskonczoności
lim 2n2+5arctg(7−2n)7n2+(−1)nn+3sinn − n do nieskonczoności
13 lis 21:48
Basia:
napisz to drugie porządnie; ułamki pisz przy pomocy dużego U, wtedy będzie to czytelne
13 lis 22:06
Basia:
ad.1
| | −(3n−2) | |
= ( |
| )5n+2 = |
| | −(3n−7) | |
| | 53 | |
(1 + |
| )5(n+25) = |
| | n − 73 | |
| | 53 | |
[ (1 + |
| )n+25 ]5 → e5 |
| | n − 73 | |
13 lis 22:12
alfa: Powinno być e253 e5*53 ≠ e5
13 lis 23:02
Eta:
Basia pomyliła się w rachunkach (każdemu się zdarza

g= e
253
13 lis 23:13
Basia:
no jasne opuściłam radośnie ułamek 53; co się taki będzie pętał !
dzięki Eto !
13 lis 23:16
Łukasz: A skąd się pojawiła w liczniku sama "5" w trzecim kroku?
13 lis 23:41
Eta:
Ja liczę takim sposobem:
| | −5 | | 5n+2 | |
(( 1+ |
| )7−3n) |
| = (e−5)−5/3= e253 |
| | 7−3n | | 7−3n | |
13 lis 23:50