macierz
olek: Witam, moj wykladowca sie ostatnio lekko zdenerwowal i zadal nam takie zadanie
|2 x 3|
|4 1 x| > 3
|1 0 3|
Jak to rozwiazac?
13 lis 21:19
sushi_ gg6397228:
po prostu policzyc wyznacznik 3x3 po lewej stronie
13 lis 21:21
Tadeusz:
Policz ten wyznacznik ... a dalej ... a dalej prosta nierówność
13 lis 21:22
ss: 2 x 3
4 1 x
1 0 3
2 x 3
4 1 x
wyznacznik
6+0+x2−3−0−12x>3
x2−12x+3>3
x(x−12)>0
x∊(−∞,0)∪(12,∞)
13 lis 21:24
olek: dzieki wielkie za wskazowki

i jeszcze jedno takiie dziwne zadanie
obliczyc |B
2 * C
−1 * AB
−1 * C
T|
jezeli |A| = −1 , |B| = 2 , |C|= 3
czy po prostu zwyczajnie popodstawiac?
13 lis 21:27
Basia:
wskazówki:
1. |A*B| = |A|*|B|
2. |B
2| = |B*B| = |B|*|B| = |B|
2
4. |C
T| = |C|
13 lis 22:35