trygonometria
kylo1303: Wykaż,że:
13 lis 21:11
ICSP: | | 2sin60o* cos60o * cos120o | |
L = cos 60o * cos120o = |
| = |
| | 2sin60o | |
| 2 * sin120o * cos120o | | sin240o | | − sin60o | | 1 | |
| = |
| = |
| = − |
| |
| 4sin60o | | 4sin60</td> | | 4sin60o | | 4 | |
= P
c.n.u.
13 lis 21:13
Aga: nieczytelne, ale trzeba skorzystać, ze wzorów redukcyjnych, obliczyć wartości cos.
13 lis 21:14
ICSP: nie chciało mi się do tablic patrzeć xD
13 lis 21:15
Aga: Nie znasz na pamięć?
13 lis 21:17
ICSP: Znam, ale o tej porze już mi sie nie chce nawet tego szukać
cos120
o = − cos60
o
13 lis 21:19
kylo1303: Ja tam wszystko widze, poprawie:
P.S. przepraszam za zapis, u mnie ladnie widac co i jak ale u innych niekoniecznie.
Wyrazenie mozna zamienic na:
Dalej bede probowal zamienic wzorem redukcyjnym, rozbic cos2α i moze cos wyjdzie. Ale wszelka
pomoc mile widziana.
13 lis 21:23
kylo1303: | | 1 | |
I tam jest minus przy |
| |
| | 4 | |
13 lis 21:26
ICSP:
| | cos36o * sin36o * cos108o | | sin72o * cos 108o | |
L= |
| = |
| = |
| | sin36o | | 2sin36o | |
| sin108o * cos108o | | sin216o | | 1 | |
| = |
| = − |
| ≠ P |
| 2sin36o | | 4sin36o | | 4 | |
może po prostu minusa nie zapisałeś?
13 lis 21:28
ICSP: już się równa
13 lis 21:29
kylo1303: dziekuje bardzo, tam minusik oczywiscie powinien byc.
13 lis 21:30