Pole prostokąta
geodeta: Pole prostokąta, którego jeden bok jest dłuższy od drugiego o 4cm. wynosi 38cm2. Oblicz
długości boków tego prostokąta.
13 lis 21:09
ICSP: jeżeli krótszy bok oznaczymy jako x i wiemy że dłuższy jest o 4 dłuższy od krótszego to ile ma
dłuższy?
13 lis 21:11
geodeta: dłuższy = 4x
krótszy = x
tak ? co dalej
13 lis 21:13
nauczycielka: x − jeden bok
x+4 − dłuzszy bok
suma wszystkich boków wynosi 38 −> z tego oblicz x
13 lis 21:13
nauczycielka: " o 4" czyli dodajemy 4
"4 razy" czyli mnozymy przez 4
13 lis 21:13
geodeta: x2+4x=38
13 lis 21:13
ICSP: nie suma, tylko iloczyn
x − jeden bok
x +4 − drugi bok
Wzór na pole prostokąta. Podstawić i wyliczyć przy założeniu x > 0 (przecież bok nie moze być
ujemny)
13 lis 21:14
geodeta: tak

co dalej
13 lis 21:14
nauczycielka: nie
dwa boki o dlugosci x kazdy i dwa boki o dlugosci x+4 kazdy − pododawaj a nie pomnoz
13 lis 21:15
ICSP: POLE nie obwód
x2 + 4x − 38 = 0
rozwiązuj równanie kwadratowe.
13 lis 21:16
nauczycielka: przepraszam, faktycznie, caly czas myslalam ze chodzi o obwod − przepraszam za wprowadzenie w
blad
13 lis 21:16
geodeta: nic się nie stało
13 lis 21:17
geodeta: czyli teraz liczę Δ ?
13 lis 21:18
x: Nie podpisuj się nauczycielka, bo wstyd że nie znasz podstawowego wzoru na pole. Czuję się
obrażona, jestem nauczycielką!
13 lis 21:19
nauczycielka: x − nie unos sie, przeprosilam za bład − poprostu rozwiazywalam z geodeta dwa zad i pomylilam
sie ze chodzi w tym o obwód − nie o nieznajomosc wzoru! Rowniez jestem nauczycielka...
13 lis 21:21
ICSP: tak teraz Δ i później x1 x2
13 lis 21:21
geodeta: x nigdy nie zrobiłaś żadnego błędu
13 lis 21:22
nauczycielka: tak geodeta, liczysz delte i miejsca zerowe
13 lis 21:22
geodeta: Δ=16−4*1*(−38)=168
13 lis 21:25
geodeta: nie można obliczyć √168
13 lis 21:26
nauczycielka: dobrze, teraz pierwiastek z 168 i podstawiasz do wzoru na x1 i x2 ( poniewaz delta wieksza od
zera mamy dwa miejsca zerowe)
13 lis 21:27
geodeta: √168=12,961481
13 lis 21:28
nauczycielka: 2√42
13 lis 21:29
nauczycielka: teraz podstaw to do wzorow
13 lis 21:30
nauczycielka: powinno wyjsc x1= −2−√42 i x2=−2+√42 −udało sie?
13 lis 21:32
geodeta: x1=−4−2√422=−2−√42
13 lis 21:32
geodeta: W odpowiedziach pisze, że długości boków prostokąta to √42−2 cm i √42 +2 cm.
13 lis 21:33
geodeta: czyli coś jest nie tak jak powinno
13 lis 21:34
nauczycielka: tak, jest ok poniewaz x1 jest ujemne − wiec nie moze byc dlugoscia boku
13 lis 21:35
ICSP: Jest napisane

Mówiłem że x musi być >0
otrzymałaś dwa pierwiastki:
x
1 = −2 −
√42 < 0 − nie spełnia warunków zadania
x
2 = −2 +
√42 > 0 − spełnia warunki zadania
jeden bok ma długość : −2 +
√42
a drugi (x+4) czyli −2 +
√42 + 4 = 2 +
√42
13 lis 21:36
nauczycielka: x2 wynosi −2+√42 = √42−2 − to jest bok dlugosci x
gdy do tego dodamy 4 (drugi bok) to wyjdzie √42+2
13 lis 21:37
geodeta: dlaczego do x
2 dodałeś 4
13 lis 21:39
geodeta: już rozumiem
13 lis 21:39
geodeta: bardzo dziękuję wszystkim za pomoc
13 lis 21:39
nauczycielka: prosze
13 lis 21:41
geodeta: i jednocześnie proszę o pomoc w następnych zadaniach
13 lis 21:41