Funkcje poczwórnego kąta?
lehu: Rozwiązałem wielomian z parametrem α. Pytanie jest o wartości parametru, a ja doszedłem
do:
sin4α=1
Nigdzie nie mogę znaleźć funkcji poczwórnego kąta. Jak sobie z tym poradzić?
17 mar 16:16
Eta: Nie znam dokładnej treści ?
jakiś masz w-k na ten α ? czy nie?
policz tak:
sin4α= sinπ/2
4α= π/2 + 2kπ /: 4
α= π/8 +kπ/4 k€C
17 mar 16:45
lehu: nie ma w-k, tylko połączenie wielomianu z trygonometrią ; ]
dzięki!
17 mar 16:49
Mickej: lehu a a o wzorze na takie coś słyszałeś
sin(2α+2α)


?dalej chyba dasz rade
17 mar 16:51
Eta:
Ok! czyli taka odp:
jeżeli dobrze doprowadziłeś do takiej postaci
17 mar 16:53
Eta: Witam Mickej!
Można i ze wzoru!
ale w tej postaci, to myślę ,że podałam prostszy sposób ?
co?
17 mar 16:54
Mickej: Witam

tak zgadzam sie twój sposób jest dużo szybszy niz rozpisywanie ze wzoru ale ja tak
napisałem tylko na przyszłość
17 mar 16:57
Eta:
Tak, tak rozumiem Mickej!

Lehu pytał? .... "nie znam wzoru na sin 4α "
czyli dobrze Mu podałeś
17 mar 17:00