Oblicz V i Pc
Aga: Podstawa ostrosłupa jest prostokątem ABCD. Krawędź boczna DW jest wysokością, a krawędzie
boczne mają długości: IAWI = 6, IBWI = 9, ICWI = 7 Oblicz objętość i pole całkowite
13 lis 20:59
Maciek: Aktualne
13 lis 22:31
Mikołaj: Oznaczenia boków:
AD=BC=a
DC=AB=b
DB(przekątna podstawy)=d
DW(wysokość)=h
Stąd d2=a2+b2
Otrzymuję trzy równania:
1)d2+h2=|BW|2
2)a2+h2=|WD|2
3)b2+h2=|WC|2
Przekształcam pierwsze i wstawiam wymiary za znane boki
1)a2+b2+h2=81
2)a2+h2=36
3)b2+h2=49
Kolejno otrzymuję równania:
1−3) a2=32 => a=√32
1−2)b2=45 => b=√45
podstawiam do 1) 77+h2=81 => h=√5
Teraz tylko proste obliczenia objętości i ścian bocznych
13 lis 22:50