Uzasadnij tozsamosc
benny hill: | | 4cos20 | |
tg30 + tg40 + tg50 + tg60 = |
| |
| | cos30 | |
Prosze o jakas wskazowke...
Probowalem zamienic tg na sinx/cosx (wszystkie) i dodac tg 30 z tg 60, tg 40 z tg 50 , bo suma
katow daje 90, wiec pomyslalem, ze cos w tym jest, w pewnych miejsach cos sie skrocilo, ale
nic konkretnego nie wyszlo...
13 lis 20:52
Eta:
Pomagam
13 lis 20:53
Eta:
skorzystaj ze wzorów:
| | sin(α+β) | |
tgα+tgβ= |
| |
| | cosα*cosβ | |
2sinα*cosα= sin2α
sinα= cosβ dla α+β= 90
o
| | 1 | | 2*1 | | 2 | |
tg30o+g60o= .......... = |
| = |
| = |
| = |
| | cos30*cos60 | | 2*sin30*cos30 | | sin60 | |
tg40
o+tg50
o=.... podobnie
| | 4cos20o | |
wyniki dodaj i powalcz dalej .......... = |
| |
| | cos30o | |
13 lis 21:01
benny hill: Dokladnie to pierwsze mi wyszlo jak Tobie, a w tym drugim wlasnie, cos nie ...
13 lis 21:04
benny hill: | 2 | | 2 | | 2 sin 80 + 2sin60 | |
| + |
| = |
| Nie wiem co dalej.. |
| sin60 | | sin80 | | sin60 * sin80 | |
13 lis 21:13
Eta:
Śmiało dalej:
| 2(cos10+cos30) | | | | 10+30 | | 30−10 | | 2*2cos |
| *cos |
| | | | 2 | | 2 | |
| |
| = |
| = |
| cos30*cos10 | | cos30*cos10 | |
= dokończ ..........
13 lis 21:23
Eta:
Napisałam z opóźnieniem , bo oglądam TV
13 lis 21:25
benny hill: Dzieki wielkie.. Nie domyslibym sie
13 lis 21:27
Eta:
13 lis 21:28