Rozwiąż nierówność
geodeta: Rozwiąż nierówność:
f)3x
2+3x+3≤0
13 lis 20:47
kachamacha: nierównosc kwadratowa
oblicz Δ
13 lis 20:48
nauczycielka: oblicz delte oraz miejsca zerowe− ze wzorow
13 lis 20:49
nauczycielka: Δ=b2 − 4ac
13 lis 20:53
geodeta: e) Δ=−2
f)Δ=−27
miejsce zerowe czyli przyrównać do zera
13 lis 20:54
nauczycielka: Δ=22−4* 1/2 *2=4−4=0 czyli jeden pierwiastek
13 lis 20:55
geodeta: już rozumiem, tylko po co liczyć miejsce zerowe, a przede wszystkim jak liczyć
13 lis 20:57
Aga: W a) źle Δ.
f)Jak Δ=−27 (jak ujemna to nie liczymy miejsc zerowych)
13 lis 20:57
nauczycielka: x1= −b / 2a
13 lis 20:59
geodeta: a) wiem Δ=0 i co dalej

miejsce zerowe liczymy

w jaki sposób

przyrównujemy do zera
13 lis 20:59
nauczycielka: w pierwszym przykładzie Δ=0, x1= −2 / 2 = −1
poniewaz a>0 wiec ramiona paraboli w góre − czyli cala parabola jest dodatnia minus punkt x1
czyli rozw: R\{ −1 }
13 lis 21:02
nauczycielka: wyzej napisalam w jaki sposob liczymy miejsce zerowe − podalam wzór
13 lis 21:02
geodeta: Bardzo dziękuję
13 lis 21:04
nauczycielka: w f) mamy a>0 wiec ramiona skierowane sa w góre, poniewaz delta wyszla ujemna wiec nie ma
miejsc zerowych − wiec parabola jest nad osią x − czyli nie ma rozwiązania − bo nigdzie nie
jest ujemna
13 lis 21:09
geodeta: teraz wszystko jest dla mnie jasne. Jeszcze raz bardzo dziękuję
13 lis 21:10
debil: x2<1
19 lis 15:01