....
Ruda: Proszę o sprawdzenie
x(x+4) = 5(x
2−3)
x(x+4) − 5(x
2−3) = 0
(x−5)(x+4)(x
2−3) = 0
(x−5)(x+4)(x−
√3)(x+
√3) = 0
x=5 x=−4 x=
√3 x=−
√3
13 lis 20:31
sushi_ gg6397228:
brak dziedziny
4 linijka totalna głupota−−> jak z rownania kwadratowego mozna otrzymac 4 rozwiazania
13 lis 20:32
kachamacha: (x−5)(x+4)(x2−3) = 0 to już jest źle
linijkę wczesniej po prostu wymnóż nawiasy i uporządkuj
13 lis 20:33
Jolanta: najpierw
mianownik ≠0
x2−3≠0 x+4≠0
(x+√3)(x−√3)≠0 x≠−4
x≠−√3 x≠√3
13 lis 20:34
Ruda: Czyli mam zrobić to tak:
x(x+4) = 5(x2−3)
x
2 + 4x = 5x
2 − 15= 0
x
2 + 4x − 5x
2 +15 = 0
−4x
2 + 4x + 15 = 0
Δ= b
2 − 4ac
Δ = 256
√Δ=16
| | −b−√Δ | | −4−16 | |
x1 = |
| = |
| =2,5
|
| | 2a | | −8 | |
| | −b+√Δ | | −4+16 | |
x2 = |
| = |
| =−1,5 |
| | 2a | | −8 | |
13 lis 20:39
Ruda: No i oczywiście to co napisała Jolanta, wyznaczyć dziedzine
13 lis 20:39
Jolanta: jak idzie?
13 lis 20:40
Ruda: to co napisałam jest dobrze ?
13 lis 20:41
Ruda: D = R\ { −4,−√3,√3 }
Rozwiązaniem równania są pierwiastki x=2,5 i x =−1,5
13 lis 20:47
Jolanta: dobrze
13 lis 20:49
Ruda: Dziękuje
13 lis 20:51