współrzędne równanie osi symetrii
pięta achillesowa ;-)): dany jest wzór funkcji kwadratowej f w postaci kanonicznej. naszkicuj wykres tej funkcji. podaj
współrzędne wierzchołka paraboli oraz równanie osi symetrii tej paraboli, jeśli
a) f(x) = (x−1)2 − 2
b) f(x) =−3(x+2)2−4
c) f(x) = 12x2−4
13 lis 20:21
Aga: Wierzchołek odczytujesz ze wzoru
Wskazówka do a) b) .pierwszą liczbę bierzesz z nawiasu ze zmienionym znakiem, a drugą z końca
bez zmian,
Zapisz wierzchołek.j
13 lis 20:40
Jolanta: f(x)=(x−p)2+q W(p,q)
13 lis 21:00
pięta achillesowa ;-)): a) 1 − 2
b) −3x
2 −16
c)
14−4
13 lis 21:01
pięta achillesowa ;-)): czym jest p i q ? jak to otrzymać
13 lis 21:03
Aga: A) W=(1,−2)−−−wierzchołek paraboli,
ramiona do góry.
b)źle. Musisz postąpić tak jak w a).
c) źle.
13 lis 21:05
Pięta : B) −3, 0 ? C) nie mam pojęcia jak pozbyć się ułamka.
13 lis 21:24
Jolanta: nie ma żadnego ułamka
z postaci kanonicznej odczytujesz gotowe wspólrzedne wierzchołka
f(x)=a(x−p)2+g p to x wierzchołka g to y wierzchołka
13 lis 22:22
Jolanta: a przepraszam na b patrzyłam
13 lis 22:24
Jolanta: p=0 q=−4
bo
f(x)=a(x−p)
2+g=a(x
2−2px+p
2)+g
f(x)=ax
2−2apx+ap
2+g
| | 1 | |
f(x)= |
| x2 −0+0−4 tak wyglada to w twoim przykłądzie |
| | 2 | |
13 lis 22:32
Pięta : Dziękuję za pomoc

niestety i tak nic z tego nie rozumiem
14 lis 07:25
Jolanta: Jestes?
14 lis 08:16