wartość bezwzględna
jagoda: Cześć

mam do zrobienie na pozór prosty przykład: ||x−3|+2|=3 i rozwiązuję je tak jak
wszystkie inne czyli podstawiam pod wartość bezwzględna "w"i piszę, że albo =3 lub =−3 i
końcowo wychodzą mi 4 liczby i w innych zadaniach pasowały do odpowiedzi a w tym zadaniu w
odpowiedzi mam podane tylko dwie,które wyliczam ze wzory ||x−3|+2|=3.pytanie dlaczego nie mogę
zrobić drugiego sposobu w którym wartość wyniesie −3,skoro w innych zadaniach mogłam tak
robić?
13 lis 20:02
konrad: |x−3|+2=3 lub |x−3|+2=−3
|x−3|=1 lub |x−3|=−5
prawe równaie odrzucasz i rozwiązujesz tylko pierwsze
13 lis 20:03
Eta:
|x−3|+2=3 v |x−3| +2= −3
|x−3|= 1 v |x−3|= −5 −−− sprzeczność
x−3= 1 v x−3= −1
x= 4 v x= 2
13 lis 20:05
Aga: Nigdy ni rozwiązujesz równości , gdy po prawej stronie jest liczba ujemna. Od razu piszesz odp.
nie ma rozwiązania,
Dlaczego? Gdyż nie ma liczby , której wartość bezwzględna byłaby liczbą ujemną.
13 lis 20:07
jagoda: no fakt,dziękuję
13 lis 20:07