mam problem z tym zadaniem
ktoś: Dane są funkcje f(x)=x2−6x+9 i g(x)=x+7
a) znajdź te argumenty , dla których wartość funkcji f jest 5 razy większa od wartości funkcji
g.
b) znajdź te argumenty, dla których zarówno funkcja f jak i funkcja g przyjmuje wartości
dodatnie.
c) uzasadnij, że dla każdej liczby całkowitej m liczba f(m) jest kwadratem liczby całkowitej.
Kwadratem , jakiej liczby naturalnej jest f(m), jeżeli m=123456 ?
13 lis 19:39
wik: a) (x−3)2 = 5(x+7)
b) (x−3)2 > 0 dla x c R − {3} i x> −7
c) f(m) = (m−3)2
123453
14 lis 12:03
Jolanta: a tak bym zaczęła
x
2−6x+9=5(x+7)
x
2−6x+9=5x+35
x
2−11x−26=0
Δ=b
2−4ac=121+104=225
14 lis 12:25
Jolanta: x2=−2
14 lis 12:26