proszę o rozwiązanie. !
ktoś: Dane jest równanie kwadratowe x2+mx+m−1=0 z niewiadomą x. Uzasadnij, że dla każdej liczby
całkowitej m wszystkie rozwiązania tego równania są liczbami całkowitymi.
13 lis 19:34
Andrzej: Δ=m2−4m+4 = (m−2)2 czyli zawsze są pierwiastki
teraz ze wzorów Viete'a:
x1+x2 = −m
x1x2 = m − 1
wyliczam z pierwszego m, wstawiam do drugiego i otrzymuję x1 = −1 czyli liczba całkowita (taka
ciekawostka: niezależnie od wartości m jednym z pierwiastków zawsze jest liczba −1)
więc z drugiego x2 = 1 − m, czyli również całkowita
13 lis 19:45
ktoś: myślę, że dam radę.
ale nie bardzo wiem jak z tymi wzorami viete'a. nie miałam ich na lekcji. Mógłbyś jakoś
bardziej mi to wyjaśnić ?
13 lis 19:50
Andrzej: aaa, to można i bez wzorów Viete'a (to są wzory na sumę i iloczyn pierwiastków równania
| | −b | | c | |
kwadratowego: x1+x2 = |
| oraz x1x2 = |
| ) |
| | a | | a | |
wystarczy zauważyć, że liczba −1 jest pierwiastkiem, bo W(−1) = 0, a następnie podzielić dany
wielomian przez (x+1)
13 lis 19:54
ktoś: okej, jakoś sobie poradzę

dziękuję
13 lis 19:58