wielomiany, działania na wielomianach
G:
Witam,
mam problem z pewnymi zadaniami z wielomianów, mianowicie nie do końca wiem jak postępować w
rozwiązywaniu.
1. Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian P(x)=x
4+x
3−3x
2−4x−4 jest wielomianem
R(x)=x
3−5x+1 . Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian F(x)=x
2−4.
potrafię rozwiązać takie zadania, dopóki nie pojawia się kwadrat przy x i więcej niż dwa
składniki przy F(x). bardzo proszę o wyjaśnienie krok po kroku, co, z czego i dlaczego