Rownanie z jedna niewiadomo( nie jestem pewny czy robie dobrze wiec pytam)
Szymon: 4x+9=22x−3
13 lis 19:22
kachamacha: a jak robisz?
13 lis 19:24
Szymon: 4(2x−3)=2(x+9)
8x−12=2x+18
6x=30
x=5
13 lis 19:32
kachamacha: bardzo ładnie
13 lis 19:33
Szymon: ok dzieki
13 lis 19:36
Szymon: mam problem z przykladem, kompletnie nie wiem jak go rozgrysc
Prosze takze o pomoc z:
13 lis 19:54
kachamacha: dlaczego masz problem?
13 lis 19:56
Szymon: w pierwszym rownaniu wychodzi mi, ze 35x−140=35x−50.
W drugim natomiast 2x2 a w zadaniu pisalo zeby wyliczyc x i nie za bardzo wychodzi
13 lis 20:00
Szymon: Pomoze ktos ?
13 lis 20:14
kachamacha: to w pierwszym równanie sprzeczne czyli brak rozwiązan
13 lis 20:16
kachamacha: w drugim rownanie kwadratowe
13 lis 20:17
Szymon: ok a wiesz moze jak zrobic 2 ?
13 lis 20:17
mateusz: 35x−140=35−50 to mi sie wydaje dobrze
wychodzi −140=−50 i to jest sprzeczność
(3−x)(−x+1)=(x−2)(5−x)
−3x + 3 + x
2 −x = 5x − x
2 − 10 +2x
2x
2 −7x +13 = 0 tu zaczyna sie równanie kwadratowe
Δ=b
2 − 4ac
Δ=49 − 4 * 2 * 13
Δ=−55
skoro Δ jest ujemna to nie ma miejsc zerwoych i równanie jest sprzeczne

myślałem że coś wyjdzie − sprawdź może mam błędy rachunkowe
gdy Δ>0 to liczysz x
1 i x
2 a gdy Δ=0 to jest wzór na x
0 =−b/2a o ile dobrze pamiętam
jak nikt inny nie pomoże to zasugeruj sie tym co napisałem

mam nadzieje że pomogłem
13 lis 20:25
mateusz: czekaj bo już widze błąd
13 lis 20:26
mateusz: −3x + 3 +x2 − x = 5x − x2 − 10 + 2x
2x2 − 11x + 13 = 0
Δ=b2 − 4 * a * c
=121 − 105
= 16 √Δ = 4
13 lis 20:30
mateusz: zaraz bedzie x1 i x2
13 lis 20:31
mateusz: x1 =−b−√Δ2a
=11−44
=74
13 lis 20:34
mateusz: x
2 =
−b+√Δ2a
=
11+44
=
154
i te dwa x są rozwiązaniami
mam nadzieje że dobrze
13 lis 20:36
Szymon: nigdy bym sam nie zrobil. Dziekuje za pomoc
13 lis 20:38