zadanie
Adamek: Dla liczby x spełniony jest warunek I8 − 2x I = 2x − 8 Wówczas:
A x ∊ (−oo.4)
B x∊ (−oo.−4 )
C x ∊ ≤−4 , +oo)
D x ∊ ≤4.+oo)
Proszę o pomoc jak rozwiązać
13 lis 19:19
Aga: I8−2xI=−(8−2x), gdy 8−2x<0
Rozwiąż tę nierówność i otrzymasz odp.
13 lis 19:21
Adamek: można o wyjaśnienie dlaczego taki zapis
13 lis 19:26
Adamek: Ja miałem tak
I8−2xI =8−2x
8−2x−2x=−8
8−4x=−8
−4x = −16
x=4
można prosić o pomoc bo się w tym pogubiłem
13 lis 19:35
Adamek: −8 + 2x − 2x =−8

?
13 lis 19:39
Aga: To wynika z definicji wartości bezwzględnej
IxI=x, gdy x≥0
IxI=−x, gdy x<0
Np . Ix+3I =x+3, gdy x+3≥0 czyli gdy x≥−3
Ix+3I=−(x+3), gdy x+3<0 Czyli
Ix+3I=−x−3, gdy x<−3 tzn. x∊(−∞,−3).
Zwróć uwagę, że zawsze pisałam x+3
13 lis 19:44
Aga: Tu żadnych równań nie rozwiązujesz.
13 lis 19:45
Adamek: rozwiązałem nierówność tą co mi kazałaś gdy 8−2x<0 i jest 4 co dalej?
13 lis 19:54
Adamek: dla niektórych to proste ale dla mnie.......
13 lis 20:00
Aga: 8−2x<0
−2x<−8 //:−2
x>4
odp. x∊(4,∞),
może to chodzi o odp.d?
W c,d masz zapisy mi nieznane.
13 lis 20:03
konrad: Aga, lewy nawias domknięty
13 lis 20:05
Adamek: w c i d powinno być < czyli zamknięty
13 lis 20:08
Aga: Jeśli to oznacza przedział domknięty, to musi być też zmodyfikowana def, wartości bezwzględnej.
Mam pytanie, jaki autor stosuje takie oznaczenie?
13 lis 20:11
Adamek: To mój błąd przepraszam bardzo ,jest to domknięty tylko ja źle tu zapisałem.
13 lis 20:13
Aga: To może tak Ib−2xI=I2x−8I=2x−8 gdy 2x−8≥0
x≥4, czyli x∊<4,∞)
Odp.d.
13 lis 20:14
Aga: Literówka, zamiast b jest 8
13 lis 20:15
Adamek: ok.bardzo dziękuje za wyjaśnienie i pomoc
13 lis 20:17