Doprowadź do najprosztszej postaci podane wyrażenie, uwzględniając założenie.
stanisław: Witam, jak zrobić takie zdanie:
a) |3−x|+|x−3|; x∊(3;+∞)
13 lis 19:10
kachamacha: −3+x+x−3=2x−6
13 lis 19:12
Basia:
x∊(3;+∞) ⇒ x>3 ⇒ x−3 > 0 ⇒ |x−3| = x−3
x∊(3;+∞) ⇒ x>3 ⇒ −x < −3 ⇒ 3−x < 0 ⇒ |3−x| = −(3−x) = −3+x
podstaw i dokończ
13 lis 19:13
stanisław: pierwszy x=3 drugi x=+∞?
13 lis 19:14
konrad: to się po prostu równa 0
13 lis 19:16
konrad: sory, nie 0
13 lis 19:16
13 lis 19:16
konrad: −3+x+x−3=
oblicz
13 lis 19:16
stanisław: no to =2x−+
13 lis 19:24
konrad: 2x−6
13 lis 19:37
stanisław: zamiast + miało być 6, pomyłeczka. Dzięki za pomoc.
13 lis 19:42