zb, zad. - A.Kiełbasa ;) "Rozłóż na czynniki"
O.: Rozloz na czynniki wyrazenie:
a) a4 + b4
b). a2 + b2 − c2 + 2ab.
13 lis 18:57
Eta:
a) (a2+b2)2 − 2a2b2= (a2+b2−√2*ab)(a2+b2+√2*ab)
b) a2+2ab+b2 − c2= ( a+b)2− c2= ( a+b+c)(a+b−c)
13 lis 19:00
Basia:
ad.a
(a2+b2)2 = a4+2a2b2+b4
a4+b4 = (a2+b2)2 − (√2ab)2 = (a2 − √2ab + b2)(a2 +√2ab + b2)
ad.b
a2+2ab+b2 = (a+b)2
a2+b2−c2+2ab = (a+b)2 − c2
dalej walcz sam (sama ?)
13 lis 19:01
O.: Sama. Dziękuje
13 lis 19:04
O.: jeszcze chcialabym dopytac o to przejscie przyklad b ). ( a+b)2 − c2 = (a+b+C) (a+b−c).
13 lis 19:43
Eta:
ze wzoru x2−y2=(x+y)(x−y) x= a+b y= c
13 lis 20:01
O.: dzięki. już wiem wszystko
13 lis 20:14
emila: 4x (kwadrat) −1
8 wrz 19:43
emila: rozłóż na czynniki−zadanie
8 wrz 19:43
bezendu:
4x2−1=(2x−1)(2x+1)
8 wrz 19:56
Martka.: 3a+5a2
9 sty 21:44
pigor: ..., np. wyłącz a przed nawias i zakończ,a jak chcesz to
jeszcze 5 przed nawias i otrzymasz 3a+5a
2= a(5a+3)= 5a(a+
35). ...
9 sty 21:50