logarytmy
JohnnyB: Wiedząc, że:
log
62 = a i log
65 = b, oblicz log
360,8
Z góry dziękuje za pomoc
13 lis 18:55
kachamacha: | | 4 | | log64 | | log65 | |
log36( |
| )=log364−log365= |
| − |
| = |
| | 5 | | log636 | | log636 | |
| | log64 | | log65 | | log622 | | log65 | | 2log62 | | log65 | |
= |
| − |
| = |
| − |
| = |
| − |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
13 lis 19:02
JohnnyB: Jak sprawdzałem w rozwiązaniach to tam jest: a−12b
13 lis 19:07
13 lis 19:08
JohnnyB: dzieki
13 lis 19:10
Eta:
13 lis 19:11
JohnnyB: a mógłbym prosić o pomoc jeszcze w tym jeszcze w tym: (x+2) * [log3 37 + log3 21] = log4 4x−1
13 lis 19:16
JohnnyB: Rozwiąż: (x+2) * [log3 3/7 + log3 21] = log4 4x−1
13 lis 19:18
kachamacha:
| | 3 | |
(x+2)log3( |
| *21)=(x−1)log44 |
| | 7 | |
(x+2)log
39=(x−1)*1
(x+2)*2=(x−1)
i dalej już dasz radę
13 lis 19:24
JohnnyB: dzięki jeszcze raz
13 lis 20:49
Karrrr: chciałabym bardzo zapytać o rozwiązanie pierwszego zadania.
dlaczego po drugim znaku równa się log
64 i log
65 dzielimy przez log
636?
z góry dziękuję za odpowiedź!
16 lis 19:32