...
PomoCy : Czy wytłumaczył by mi ktoś to zadanie ? Proszę ?
Dwie ściany prostopadłościanu mają kształt kwadratu o boku długości 2,5 cm .Objętość
tego prostopadłościanu jest równa 26cm3 .Oblicz powie powierzchni tego
prostopadłościanu
17 mar 14:50
Eta:
Witam!
Napisz mi jaką długość ma H -- tego prostopadłościanu ?
Czekam!
17 mar 14:59
Eta: Hop, Hop!...... jesteś?.... ja czekam
17 mar 15:18
PomoCy : Takk jestem ...
Hmmm....3√3
17 mar 16:13
PomoCy : sorKi ,że takk długo
17 mar 16:14
Eta:
Witam! co to oznacza ? 3
√3 bo nie wiem?
( jakieś " bzdury" ( bez urazy)

więc rozwiazanie zad jest:
jeżeli dwie ściany sa kwadratami:
przyjmijmy ,że to podstawy( bo nie ma znaczenia)
podstawy są kwadratami o boku a= 2,5 cm
więc V= P
p *H => V= a
2*H
czyli ;
6,25*H = 26 => H = 26/ 6,25 => H = 4,16 cm
więc
P
c = 2a
2 + 4*a*H
P
c = 2* 6,25 + 4*2,5 * 4,16
P
c= 12,5 + 41,6 = 54,1 cm
2
17 mar 16:33
PomoCy : aha źle Cię zrozumiałam ,myŚlałam ,że chodzi o tą wysokość na rysunku

Dziękuje teraz już rozumiem

PozdrO
17 mar 16:45