Równania trygonometryczne.
Sylwia: Proszę o pomoc i omówienie wykonywanych kroków

a) sin
2x −8sinxcosx + 7cos
2x = 0
b) cos
2x −3sinxcosx + 1 = 0
13 lis 18:32
Basia:
ad.a
sin2x − sinxcosx − 7sinxcosx +7cos2x = 0
sinx(sinx−cosx) −7cosx(sinx−cosx) = 0
dalej walcz sama
ad.b
1 = sin2x+cos2x
dostaniesz
cos2x − 3sinxcosx + sin2x+cos2x = 0
2cos2x − 2sincosx − sinxcosx + sin2x = 0
dalej jak w (a)
13 lis 18:41
Sylwia: ale wychodza po dwa rozwiazania. Czy ktoś mi to jednak wytłumaczy do końca?
13 lis 18:52
Sylwia: Podbijam.
13 lis 19:49
Sylwia: no proszę...
13 lis 20:22
Aga: Pomocne wzory do a)
cosx=cosy
y=x+2kπ lub y=−x+2kπ, k∊C(całkowitych)
13 lis 20:33
Sylwia: | | π | | 1 | |
rozwiązania to a) x= |
| + kπ lub x= α0 +kπ, ctgα0= |
| . |
| | 4 | | 7 | |
Doszłam do tego rozwiązując to zadanie na dwa różne sposoby. Czy wie ktoś jak można dojść do
obydwu rozwiązań "za jednym razem"?
13 lis 20:38
Sylwia: i te rozwiązania, które podałam są poprawne
13 lis 20:38
Sylwia: dobra, juz ogarnęłam, nie potrzebuje pomocy.
13 lis 20:46