matematykaszkolna.pl
Geometria przestrzenna Tamarra: Stożek o promieniu r=4cm i tworzącej l=5cm przecięto płaszczyzną prostopadłą do podstawy przechodząc przez wierzchołek bryły. Oblicz pole otrzymanego przekroju.
17 mar 14:45
Eta: Witam! zadanko w sumie banalne! przekrojem jest trójkąt równoramienny o podstawie 2r = 8 cm i ramionach l = 5cm PΔ= (1/2)*2r *hΔ hΔ wyliczamy z tw. Pitagorasa: hΔ2 = l2 - r2 hΔ2 = 25 - 16 => hΔ2 = 9 => hΔ= 3 cm podstaw do wzoru na PΔ i oblicz
17 mar 14:53
Tamarra: No taaakkkemotikonka emotikonka A co z podstawą? Dziękuję Eta!
17 mar 14:56
Eta: Z jaką podstawą ? napisałam Ci ,że podstawa = 2r = 8 cm Tylko podstawić do wzoru na pole i to wszystkoemotikonka To już naprawdę tylko rachunki! Podstaw i oblicz to pole!
17 mar 15:16
Tamarra: Już tłumaczę o co mi chodzi. Jak przetniemy ta płaszczyzną to czy nie zostanie nam połowa podstawy stożka?
17 mar 15:21
Eta: Masz policzyć pole przekroju osiowego stożka Narysuj ten stożek!, narysuj ten przekrój i zobaczysz,ze przekrojem jest trójkąt o którym pisałam: podstawa trójkąta = 2r = 8 cm Rozumiesz już? ( nie chodzi o połowę kołaemotikonka z tego wnioskujesz,że właśnie podstawa Δ-ta = średnicy tego kołaemotikonka Wiesz już , o co chodzi ?
17 mar 15:29
Eta: Uwaga! Teraz zauważyłam, że zad. nie jest jednoznacznie sprecyzowane! Takich przekrojów jest niesk. wieleemotikonkaemotikonkaemotikonkaemotikonka Max. pole ma ten przekrój, który jest jednocześnie przekrojem osiowym tego stożka! Tak też obliczyłam! W przypadku ,gdy nie jest przekrojem osiowym, to rozwiązania jednoznacznego nie ma! bo płaszczyzn prostopadłych do podstawy i przech. przez wierzchołek stożka jest niesk. wiele!
17 mar 16:00