Geometria przestrzenna
Tamarra: Stożek o promieniu r=4cm i tworzącej l=5cm przecięto płaszczyzną prostopadłą do podstawy
przechodząc przez wierzchołek bryły. Oblicz pole otrzymanego przekroju.
17 mar 14:45
Eta:
Witam!
zadanko w sumie banalne!
przekrojem jest trójkąt równoramienny
o podstawie 2r = 8 cm i ramionach l = 5cm
PΔ= (1/2)*2r *hΔ
hΔ wyliczamy z tw. Pitagorasa:
hΔ2 = l2 - r2
hΔ2 = 25 - 16 => hΔ2 = 9 => hΔ= 3 cm
podstaw do wzoru na PΔ i oblicz
17 mar 14:53
Tamarra: No taaakkk

A co z podstawą?
Dziękuję Eta!
17 mar 14:56
Eta:
Z jaką podstawą ?
napisałam Ci ,że podstawa = 2r = 8 cm
Tylko podstawić do wzoru na pole i to wszystko

To już naprawdę tylko rachunki!
Podstaw i oblicz to pole!
17 mar 15:16
Tamarra: Już tłumaczę o co mi chodzi. Jak przetniemy ta płaszczyzną to czy nie zostanie nam połowa
podstawy stożka?
17 mar 15:21
Eta:
Masz policzyć pole
przekroju osiowego stożka
Narysuj ten stożek!, narysuj ten przekrój
i zobaczysz,ze przekrojem jest trójkąt o którym pisałam:
podstawa
trójkąta = 2r = 8 cm
Rozumiesz już? ( nie chodzi o połowę koła

z tego wnioskujesz,że właśnie podstawa Δ-ta = średnicy tego koła

Wiesz już , o co chodzi ?
17 mar 15:29
17 mar 16:00