Logarytmy dziedzina
Viki: czy dobrze wyznaczyłam dziedzinę

a) y=ln (x−3) − ln (x+2)
x−3>0 −> x>3
x+2>0 −> x>−2
| | (x−3) | |
i jeszcze: y= ln |
| zatem x+2≠0 −> x≠−2 |
| | (x+2) | |
łącze te wszystkie warunki i ostatecznie x>3
dobrze
13 lis 18:02
Basia:
dobrze tyle, że to trzecie jest zbyteczne
z drugiego masz, że x+2>0 a jak >0 to już na pewno nie jest = 0
13 lis 18:07
Tadeusz:
Skoro x+2>0 (ostre) to wyczerpuje to warunek, że x+2≠0 ...−
13 lis 18:07
krystek: dobrze zbędne ≠0 bo nigdzie nie jest =0
13 lis 18:09