Wykaż, że zachodzą równości. (wartość bezwzględna)
572100: Witam, proszę o rozwiązanie i wytłumaczenie następujących przykładów:
a)
√9−4√5+√14−6√5=1
b)
√11−4√7+√16−6√7=1
13 lis 17:41
ss: a)
To pomoze:

9−4
√5=(
√5−2})
2
14−6
√5= (3−
√5)
2
13 lis 17:44
ss: w b) analogicznie wykorzystaj wzór √a2=|a|
13 lis 17:44
ss: b)
11−4√7=(2−√7)2
16−6√7=(3−√7)2
13 lis 17:46
572100: Nie rozumiem skąd się to wzięło. Dlaczego 9−4√5 nie jest pod √? Później czemu tam ma być
(√5−2)2? To samo z drugą częścią.
13 lis 17:49
ss: dla przykladu cale a) rozwiazane: |√5−2|+|3−√5|=√5−2+3−√5=1
13 lis 17:50
ss: oj nie jest pod pierwiastkiem bo to zalozylem ze sam podstawisz i wyciagniesz

to miala byc
wskazowka
13 lis 17:50
Eta:
13 lis 17:50
ss: a podnieś sobie (√5−2)2=..... co wyjdzie ?
13 lis 17:51
572100: 5−4√5+4?
13 lis 17:54
ss: czyli 9−4
√5 czyli to co pod pierwiastkiem

jasne ?
13 lis 17:54
ss: wstaw to co podalem pod pierwiastki i wyciagnij je pamietajac ze √a2=|a|
13 lis 17:55
572100: a dziękuję, teraz lepiej.
13 lis 17:56
ss: a proszę
13 lis 17:57
ss: Masz jablko Ety

bo mi dala a ja nie przepadam za owocami
13 lis 17:58
572100: Jabłko? xd
13 lis 18:00
ss: no wyglada mi na jablko
13 lis 18:01
572100: Też nie przepadam ale darowanemu koniowi nie patrzy się w zęby, dziękuję.
13 lis 18:03
572100: Hm, a można by mi kroczek po kroczku, cyferkę po cyferce rozpisać jak dokładnie wykonać
podpunkt a) bo jakoś nie mogę zatrybić.
13 lis 18:06
572100: A jak doprowadzić do postaci z przykładu a) takie coś:
√7−4√3 ?
13 lis 18:33
572100: dziękuję, już nie aktualne.
13 lis 19:05