W prostokącie ABCD punkt E należy do przekątnej AC oraz odcinek DE prostopadły
Walczący z matmą: W prostokącie ABCD punkt E należy do przekątnej AC oraz odcinek DE prostopadły do przekątnej
AC.Wiedząc że IAEI=1 oraz IECI=4 oblicz długość boków prostokąta ABCD.Prosze o pomoc z góry
dzięki .
13 lis 17:20
Eta:
pomagam
13 lis 17:28
ss:

|DE|=
√1*4==2
reszta z pitagorasa w trojkatach AED oraz DEC
13 lis 17:34
ss: czyli AD=√5
|DC|=√20=2√5
13 lis 17:35
Eta:

d=|AC|= 5 a
2+b
2= d
2 =25
i a
2= x
2+4
2 i b
2= x
2+1
2 dodając stronami te równania:
2x
2+17= a
2+b
2= 25 => x
2= 4
to: a
2= ..... a=....
b
2=..... b=.... dokończ już sam
odp: a= 2
√5 , b=
√5
13 lis 17:35
Walczący z matmą: dzięki
13 lis 17:36
Eta:
Echh

na darmo się opisałam !
13 lis 17:37
ss: Etko

zaplace Ci coby nie wyszlo na darmo
13 lis 17:37
Eta:
Nie ma takiej ceny
13 lis 17:38
13 lis 17:39
Eta:
sssssssssssss
13 lis 17:40