błagam !
ktoś: Wykres funkcji kwadratowej f(x)=ax2+bx+c jest symetryczny względem prostej x+1=0, a różnica
miejsc zerowych wynosi 2. Zbiorem wartości funkcji jest przedział <−2,∞).
a) wyznacz współczynniki a,b,c
b) wyznacz wszystkie argumenty dla których funkcja f przyjmuje wartości nie większe nić 6
13 lis 17:15
ss: p=−1 q=−2
x1=0
x2=−2
13 lis 17:18
ss: y=a(x−p)2+q
y=a(x+1)2−2
podstaw (−2,0)
0=a−2
a=2
y=2(x+1)2−2
dalej sobie poradzisz
skorzystaj ze wzoru skroconego mnozenia
a w b) rozwiąż 2(x+1)2−2≤6
13 lis 17:21
ktoś: a skąd te (−2,0) ?
13 lis 17:27