Kombinatoryka.
panna_waga: Zadania zrobiłam, chcę po prostu, byście sprawdzili czy dobrze

1. W konkursie bierze udział 20 osób, które ubiegają się o zajęcie jednego z pięciu
punktowanych miejsc. Ile jest możliwych wyników konkursu.
Rozwiązanie:
| | 20! | | 20! | | 15! * 16 * 17 * 18 * 19 * 20 | |
V = |
| = |
| = |
| = 1860480 |
| | (20−5)! | | 15! | | 15! | |
2. Dane są cyfry 1,2,3,4,5. Policz ile z tych cyfr można utworzyć liczb trzycyfrowych?
Tak ogarnęłam, że liczby mogą się powtarzać.
I każda z liczb jest zapisana jako wariacja 3−elementowa z powtórzeniami ze zbioru
| | 3 | |
5−elementowego. I liczba takich wariacji to: W |
| = 53 = 125 |
| | 5 | |
Z góry wielkie dzięki