równanie wielomianowe
Kate: 6x3−13x2+9x−2=0 metodą grupowania wyrazów
13 lis 17:06
kachamacha: hmmmm na pewno tak jest?
13 lis 17:08
ICSP: jak grupowanie to grupowaniem
6x3 − 6x2 − 7x2 + 7x + 2x − 2 = 6x2(x−1) − 7x(x−1) + 2(x−1) = (x−1)(6x2 − 7x + 2)
teraz drugie:
6x2 − 7x +2 = 6x2 −3x − 4x + 2 = 3x(2x−1) − 2(2x−1) = (3x−2)(2x−1)
13 lis 17:10
ss: 4x3+2x3−9x3−4x3+9x−2=0
4x3(x−1)+2(x3−1)−9x(x2−1)=0
4x3(x−1)+2(x−1)(x2+x+1)−9x(x−1)(x+1)=0
(x−1)(4x3+2(x2+x+1)−9x(x+1))=0
itd
13 lis 17:12
ss: chochlik powinno byc 4x2
13 lis 17:13
Kate: dzięki wielkie
13 lis 17:23