proszę o pomoc
Marlena: Witam czy może ktoś mi wyjaśnić jak rozwiązać to zadanie? Pozdrawiam.
Wyznacz współczynnik wielomianu m i n tak aby wielomiany W(X) i Q(X) były równe.
w(X)=6x4+13x3−5x2−3x+1
Q(x)=(2x3+5x2−1)(mx+n)
13 lis 16:53
Kate: 1. porządkujemy Q(x), czyli mnożymy nawiasy:
(2x3+5x2−1)(mx+n)=2mx4+2nx3+5mx3+5nx2−mx−n=2mx4+(2n+5m)x3+5nx2−mx−n
2. Wielomiany są rowne, gdy ich stopnie są równe (to już wiemy−stopień 4) i współczynniki przy
x w odpowiednich potęgach są takie same, więc układamy układ równań:
2m=6
2n+5m=13
5n=−5
−m=−3
−n=1
m=3
n=−1
13 lis 17:05
Marlena: skąd sie wzięło 6 i 13?
13 lis 17:11