pierwiastki wielomianu x^3 - x = 3
math: poproszę o rozwiązanie równania x3 −x =3
13 lis 16:41
ICSP: x
3 − x − 3 = 0
| | 1 | | −3 | | 1 | | 9 | | 4 | | 243 | | 239 | |
Δ = (− |
| )3 + ( |
| )2 = − |
| + |
| = − |
| + |
| = |
| |
| | 3 | | 2 | | 27 | | 4 | | 108 | | 108 | | 108 | |
x =
3√32 − √71718 +
3√32 + √71718
| | 3 | | √717 | | 3 | |
pod pierwiastkiem trzeciego stopnia jest odpowiednio : |
| − |
| oraz |
| + |
| | 2 | | 18 | | 2 | |
13 lis 16:48
math: wyliczyłeś mi deltę w równaniu trzeciego stopnia... coś tu nie tak
Δ=b2−4ac ale w równaniu ax2+bx+c=0, nie w ax3+bx2+cx+d=0 a u mnie ax3+cx−d=0
to nie to.
13 lis 16:54
ICSP: spójrz jeszcze raz na to co liczyłem i na twój wzór

Wątpię aby były takie same
13 lis 16:57
mumin: Skorzystaj ze schematu Hornera.
13 lis 16:58
ICSP: wątpie aby pomysł ze schematem Hornera był dobry
13 lis 17:01
Jack:
ciekawe jak z Hornera skoro nie ma wymiernych pierw.
13 lis 17:02
ICSP: przecież znalazłem jeden pierwiastek to może próbować
13 lis 17:03
mumin: Schemat Hornera poza dzieleniem wielomianu przez dwumian jest idealny do rozwiązywania tego
typu równań
x3−x−3=0
Dzielniki −3: 1, −1, 3, −3
Tworzysz odpowiednią tabelkę − wychodzi na to, że żadna z tych liczb nie jest pierwiastkiem
wielomianu, więc powyższe równanie nie posiada rozwiązań.
13 lis 17:30
ss: nie posiada wymiernych co nie wyklucza istnienia niewymiernych
13 lis 17:30
ICSP: a moje rozwiązanie które wyznaczyłem pierwszym poście?
Wielomian nieparzystego stopnia posiada nieparzystą liczbę pierwiastków.
13 lis 17:36
math: wychodzi 3√4, ale nie znam rozwiązania
14 lis 20:27
math: a, i sorry, ma być x3−[x]=3
14 lis 20:27
konrad: Ja też tego nie rozumiem

ICSP, skąd Ty tą deltę wyliczyłeś
14 lis 20:33
ICSP: ze wzoru na deltę:
y = x
3 +px + q
jeżeli Δ >0 to wielomian posiada 1 pierwiastek rzeczywisty
jeżeli Δ = 0 to wielomian posiada pierwiastek podwójny
jeżeli Δ < 0 to wielomian posiada trzy pierwiastki rzeczywiste
jeżeli Δ > 0 to pierwiastek ma postać :
3√−q2 + √Δ +
3√−q2 − √Δ
Są to tak zwane wzory Cardano tylko dla współczynników rzeczywistych.
14 lis 20:37
konrad: A, ciekawe
14 lis 20:39